Dějiny výtvarného umění v souvislostech

Začátek: 18. 10. 2023 | 18.00
Konec: 18. 10. 2023 | 19.30
hudební sál MKD
Vstupné: 100 Kč

vstupenky

DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V SOUVISLOSTECH

Cyklus přednášek provede posluchače v chronologické posloupnosti vývojem výtvarného umění od nejstarších dob po současnost. Hledá v jeho tisícileté historii otázky, na něž je třeba odpovědět, chceme-li evropskému umění minulosti i přítomnosti rozumět. Všechny přednášky se opírají o bohatý obrazový materiál.

NALEZLI EGYPŤANÉ ABSOLUTNÍ ARCHITEKTURU A VIZUÁLNÍ JAZYK?

Egyptské pyramidy a obelisky a jejich významy v dalším vývoji evropské architektury. Objevení monumentality na samém počátku? Obecný jazyk a konvencionalizovaný jazyk malířství. Slovo a obraz.

Přednáší PhDr. Vladimír Czumalo, CSc.

Vstupné 100 Kč, studenti a senioři 70 Kč

Následující přednášky:

15. 11. 2023 | PROČ JE ANTIKA ZÁKLADEM EVROPSKÉHO UMĚNÍ?

Co a kde se Řekové naučili? Zrození evropské architektury z ducha chrámu. Zrození evropského sochařství z těl bohů. Kam se podělo řecké malířství? Jak s antikou nakládá další vývoj a k čemu všemu se antika hodí? Helénismus jako první kulturní globalizace.

20. 12. 2023 | ROZUMĚLI BYCHOM ANTICE BEZ ŘÍMANŮ?

Stvoření moderního města jako našeho vizuálního prostředí. Otázky vztahu umění centra a umění provincie. Zakotvení výtvarného umění v životě společnosti: oficiální umění, kopie a falsa, sběratelství, trh s uměním, kulturní turismus. Zrod literatury o výtvarném umění a umělecké kritiky. Římská antika jako druhá kulturní globalizace. Římské umění jako překlad řecké antiky pro pochopení a další upotřebení.

17. 1. 2024 | JE BŮH V OBRAZU?

Co mohlo křesťanské umění převzít z antiky? Potřebuje náboženský život umění? Je krása projevem Božím nebo nás od Boha odvádí? Lze uctívat obrazy? Dvojí evropská volba mezi nezobrazující a zobrazující formou: Nomádská a usedlá městská kultura. Ikonoklasmus a ikonodulie. Zákruty jejich zápasu.

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           region-cesky_rozhlas

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice          

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru