JEDEN SVĚT

Začátek: 20. 3. 2016 | 15.00
Konec: 20. 3. 2016 | 21.00
hudební sál MKD
Vstupné: zdarma

vstupenky

Pásmo vybraných snímků ze 17. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět

Program

15.00 | Thule Tuvalu

Švýcarsko/Tuvalu/Grónsko | 2014 | 96 min.

17.00 | Piráti ze Salé

Francie/Velká Británie/Maroko | 2014 | 79 min.

19.00 | Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze

USA | 2014 | 105 min.

Thule Tuvalu

režie: Matthias von Gunten

Grónské městečko Thule je nejseverněji obývaným místem na Zemi. Tuvalu je polynéský ostrovní stát. Místa od sebe vzdálená více než jedenáct tisíc kilometrů jsou však dnes osudově propojena. Tající led v Grónsku zvedá hladinu oceánu, který tak brzy zaplaví nízko položené tichomořské ostrovy.

Zatímco se experti dohadují, jak změně klimatu zabránit, obyvatelé Thule a Tuvalu čelí už dnes jejím nezvratným dopadům v každodenním životě. Dokument zblízka sleduje osudy několika místních rodin, které si uvědomují, že jejich tradiční způsob života a obživy spěje rychlostí tajícího ledu ke změně.

"trailer":https://www.youtube.com/watch?v=_2e8jbzofFQ

Piráti ze Salé

režie: Rosa Rogers, Merieme Addou

Na pozůstatcích někdejší pirátské pevnosti v marockém Salé vyrostla úplně jiná stavba – cirkusový stan. Útočiště tu našla první marocká cirkusová škola, která poskytuje alternativní vzdělání mladým lidem s pohybovým talentem. Snímek zblízka ukazuje osudy několika z nich – od přísných přijímacích zkoušek přes náročný trénink až po přípravu prvního vystoupení. Budoucí artisté musí překonávat zákony gravitace a nalézat motivaci k lepším výkonům. Cesta ke svobodnému uměleckému vyjádření je pro ně nejen cestou k profesionální umělecké kariéře, ale i k nezávislosti a svobodě.

"trailer":https://www.youtube.com/watch?v=luF7D0mrukc

Zázračné dítě internetu: Příběh Aarona Swartze

režie: Brian Knappenberger

Aaron Swartz už od dětství miloval počítače. Z geniálního programátora se postupně stal aktivista, který si začal uvědomovat, že technologie jsou dobrý sluha, ale snadno zneužitelný pán. Internet považoval za demokratické médium a bojoval proti snaze úřadů a veřejných institucí redukovat prostřednictvím technologií občanské svobody a přístup k informacím. V roce 2011 čelil trestnímu stíhání za stahování článků akademického časopisu JSTOR. Kauza se před soud ale nikdy nedostala. Aaron si v šestadvaceti letech vzal život. Snímek o životě zázračného dítěte internetu otevírá otázku internetové bezpečnosti a vztahu technologií a občanských práv v současném světě.

"trailer":https://www.youtube.com/watch?v=4G-ga3TggdI

"PROMÍTEJ I TY":http://promitejity.cz/filmy/


Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru