Taje Thajska

Začátek: 12. 10. 2015 | 18.00
Konec: 12. 10. 2015 | 19.30
divadelní sál MKD
Vstupné: 100 Kč

vstupenky

"Zlaté lesklé chrámy, zapálené kouřové tyčinky, cinkání drobných mincí, monotónní modlitby, vůně kokosové polévky, spousty malých obchodů, záplavy úsměvů, písmo, které nikdo nepřečte, indičtí sloni a rozpustilé opice nás obklopují po celou dobu naší cesty napříč severním Thajskem - a nad tím vším shlíží moudré oči Buddhovy.

Oblast nás uchvátí kulturními i přírodními krásami. Bangkok je naším prvním městem, kde vydržíme několik dní. Prozkoumáme ho křížem krážem, ve dne, v noci, pěšky, tuk-tukem i na lodi. Pronikneme do tajů buddhismu, budeme obdivovat překrásné zlaté chrámy, sněhově bílý palác i křišťálový palác. Budeme mlčky a s pokorou sledovat náboženské obřady, zaslechneme každodenní modlitby. Blízko řeky Kwai vyhledáme plavající jeptišku. Také my nalepíme kousek zlata na jednoho z nespočetných zlatých Buddhů. A venku si vypustíme ptáčky pro štěstí.

Navštívíme denní trhy, noční trhy, plovoucí trhy i železniční trh. Ochutnáme skvělou thajskou kuchyni ochucenou exotickým kořením - nudlovou či kokosovou polévku, patai, tom jam, ale také tučného červíčka, křupavou housenku, cvrčka i kobylku.

Spoustu legrace zažijeme v opičím městě, uvidíme opičí divadlo i divoké plavající opice. Celé dny strávíme mezi slony. Budeme je krmit, ošetřovat, jezdit na nich a nakonec si dáme sloní koupel. Vyrobíme si papír ze sloního trusu, na který pak sloni něco pěkného namalují.

Jinde si pohladíme tygry - od malých tygříků až po velké obávané kočky. S napětím budeme pozorovat krokodýlí show. S ještě větší hrůzou pak budeme sledovat hadího muže, jak hbitě zachází s královskou kobrou, největším jedovatým hadem na světě - nebezpečné představení vyvrcholí polibkem smrti.

Prozkoumáme prales, netopýří jeskyni, poplujeme na Leknínovém jezeře. Uvidíme, jak se sklízí cukrová třtina, jak se sbírá zelený čaj, sází rýže a vyrábí hedvábí.

Naše cesta povede až daleko na sever, k pověstnému Zlatému trojúhelníku, kde v okolí žijí velmi zajímavé horské kmeny. Nejvíce obdivujeme ženy s dlouhými žirafími krky, které nosí kolem krku už od dětství těžké mosazné spirály.

Zaposloucháme se do nezvyklých tónů tradiční i moderní thajské hudby. Spatříme nádherné tanečnice, jak se líčí pro svůj největší svátek - Loi Kratong - svátek světel. Navečer se pak všude rozsvítí svíčky. Vzápětí svátečně a romanticky naladění lidé pouští na vodu své lodičky z banánového listí. Hned vedle nás začnou dvojice i skupinky zapalovat velké lampiony, které se za okamžik vznesou vzhůru k inkoustově temnému nebi. Nad vší tou krásou se nám jen TAJÍ DECH. A nám pak nezbývá, než si nakonec také vypustit svůj světelný lampion a něco krásného si přát..."

"Více informací o projektu":http://www.motani-photography.com/photo/diashow/kouzelnaplanetaproskolyprogramtajethajska.html

"VSTUPENKY ON-LINE":http://vstupenky-mekuc.cz/TitleList


Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru