DNY ARCHITEKTURY 2015

Začátek: 2. 10. 2015 | 17.00
Konec: 4. 10. 2015 | 17.00
náměstí Karla IV.
Vstupné: zdarma

vstupenky

Mělník se poprvé stává součástí celorepublikové akce Den architektury, upozorňující na význam architektury, urbanismu a veřejného prostoru. Mělnický program se bude týkat zdejší architektury 20. a počátku 21. století.

PROGRAM:

Normalizační architektura v souvislostech - proměny mělnické architektury ve 20. století

Pátek 2. 10., 17:00, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Památkářka Mirka Lacinová shrne vývoj mělnické architektury ve 20. století, připomene nejvýraznější stavby a urbanistické projekty. Poté se zaměříme na normalizační úpravu náměstí Karla IV. – co k ní vedlo, co jí muselo ustoupit a jak sloužila svému účelu. Prohlédneme si historické fotografie a film, zavzpomínáme s pamětníky.

Rodinné pohrávání s architekturou

Sobota 3. 10., 10:00–14:30, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Edukační program pro děti i dospělé v improvizované prosklené kavárně Budoucnost. Práce s různými materiály, rozvíjení prostorové představivosti, práce se stylotvornými prvky. Prostor k relaxaci, možnost zhlédnutí soutěžních děl ideové architektonicko-urbanistické soutěže Revitalizace náměstí Karla IV. Dílna pro děti i dospělé s Mělnickým kulturním centrem.

Budoucnost náměstí Karla IV. - s obchoďáky nebo bez?

Sobota 3. 10., 15:00, improvizovaná kavárna Budoucnost, 1. patro, Dům služeb, náměstí Karla IV. 3359 (hlavní vchod z jižní strany)

Setkání s architekty vítězného týmu ideové soutěže na přestavbu náměstí Karla IV., zástupcem města a památkářkou přímo v prostorách churavějícího a odmítaného Domu služeb z 80. let. Proč investovat do kvalitního urbanismu a architektury? Následovat bude procházka s architekty po diskutovaných místech a od 19.00 projekce z cyklu Film mekuc.

Historie a současnost mělnického opevnění

Sraz: neděle 4. 10., 13:30, náměstí Karla IV. 3359, prostor mezi obchodními domy

Se zánikem potřeby opevňovat města vyvstala otázka, jak naložit s městským opevněním a prostorem, který do té doby zaujímalo. Jak Mělník v minulosti tuto otázku řešil a jakou budoucnost mají mělnické hradby a prostor kolem nich, napoví komentovaná procházka se členy spolku "Mělník debatuje":https://www.facebook.com/melnikdebatuje.

Veřejný prostor - vize pro Mělník

Neděle 4. 10., 15:00, náměstí Karla IV. 3359, improvizovaná kavárna Budoucnost v prvním patře

Čím chcete, aby pro vás v budoucnosti bylo město Mělník? Městem, které se mění dle vašeho přání, nebo městem, jehož vývoji se musíte přizpůsobit? Veřejná debata o vizi veřejného prostoru pro město Mělník a pro konkrétní mělnické lokality za účasti odborníků a občanů města. Pořádá spolek Mělník debatuje.

"Den architektury 2015":http://www.denarchitektury.cz

Kávu a občerstvení zajišťuje Kafe Mělník - přijďte si vychutnat výběrovou kávu připravenou s láskou a navíc za použití alternativních metod přípravy.


Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru